KARDIO…

Ugye azt gondolod, hogy ha bármilyen típusú kardio-edzést vagy erőedzést végzel – a szív- és keringési rendszered egészségét növeled?

Ám ha nem dolgoztatod meg mindhárom izomrost-típusodat és az azokhoz kötődő energetikai rendszert, akkor az nem igazán teljesül a fenti követelmény.

Miről is van szó: háromféle izomrostod van, és mindegyiknek sajátos, egyedi energetikai rendszere:

  1. Lassú izomrostok (vörös izom): jól bírják a hosszú terhelést, lassan fáradnak, gyors összehúzódásra azonban nem képesek, gyors mozgások végrehajtására alkalmatlanok – ezeket a hagyományos erőedzés és kardio-edzés aktiválja.
  2. Gyors– és
  3. Szuper gyors izomrostok (fehér izom): gyors, erőteljes kontrakcióra képes rostok. Sprinteknél, hirtelen, gyors mozgásoknál, menekülési szituációkban  van szerepük – ezeket az akcelerációs tréning edzi meg leginkább.

Edzéstípus helyes megválasztásával az izomrostok képesek tanulni, módosulni.

Power Plate és az izomrostok

Power Plate és az izomrostok

Az izom energianyerésének két útja van: aerob és anaerob út – attól függően, hogy a sejtek az energianyeréshez oxigént használnak vagy sem.

A hagyományos erőedzés és a kardio-edzés inkább az anaerob folyamatot támogatja és a lassú izomrostokon dolgozik.

Az akcelerációs tréning ezzel ellentétben mindkettőt, tehát az izom aerob és anaerob energianyerő folyamatait is támogatja, valamint aktiválja mind a gyors mind a szuper gyors rostokat. Sőt, a lassú izomrostokat idővel gyors rostokká alakítja.

Emiatt a hatása miatt kedvelik elsősorban a Power Plate-et az élsportolók.

Ez az oka annak, hogy sokszor nem látod az eredményét annak a szélmalomharcnak, amit “vívsz” órákon át az edzőtermekben hetente többször. Mert izomrostjaidnak csak a felét fogod munkára! Ez olyannyira komoly, hogy a Power Plate edzésmódszerrel izomrostjaidnak 98%-a dolgozik, míg a hagyományos erőedzés során jó esetben is csak 60%!

Ha nem edzed meg a gyors és szupergyors reagálású rostokat is, azok sorvadni fognak, ami erőnléti, fizikai és élettani szempontból hátrányos.

Nálunk megtapasztalhatod, milyen a totális testedzés – mindössze 30 percben!

Várunk ingyenes próbaedzésünkre személyi edzővel.

Ráadásul a Power Plate edzésedet felturbózhatod az egyik leghatékonyabb kardioedzéssel a spinninggel. A spinning-kerékpár használata nálunk bérleteddel ingyenes!

Bejelentkezés

  • Megosztás: