Blog

Állítások és tévhitek a Power Plate-ről

Állítások és tévhitek a Power Plate-ről

Mindannyian ismerjük a teljes test vibrációs testedzés jótékony hatásait, de közben milliónyi kérdéssel bombáznak bennünket azok, akiknek még ismeretlen a módszer. Íme néhány tévhit, és a tudományos magyarázat.
ÁLLÍTÁS: A vibrációs tréning hosszú távon hátfájást okoz, és agykárosodást válthat ki.
A VÁLASZ: Az a fajta hosszú távon a testre ható rezgés, ami a kamionsofőröket és a helikopter pilótákat éri, „foglalkozási” rezgés. A Power Plate gép harmonikus rezgést produkál, nem pedig „foglalkozási” rezgést. Szemben ezzel a „foglalkozási” rezgéssel, a harmonikus vibráció kiszámítható, állandó és nem okoz hátfájást. Emellett a Power Plate gépen maximum 30 percig edzünk – míg a „foglalkozási” vibráció a dolgozókat több órás rezgésnek teszi ki.
ÁLLÍTÁS: A vibrációs tréning károsítja a csontokat és a kötőszövetet.
VÁLASZA Power Plate gépek orvostechnikai berendezések, ami azt jelenti, hogy a technológia hatását tudományos tanulmányok támasztják alá. A Power Plate edzés egyik bizonyított hatása a megnövekedett csontsűrűség. Továbbá a Power Plate tréning segíti a kötőszöveti (pl. szalagok, inak) stimulációt. Ennek eredménye az, hogy a különböző mozgásformák során ezek ellenállóbbá válnak a sérülésekkel szemben. A vibrációs tréninget viszont nem javasoljuk azoknak, akiknek a retinája levált (természetesen az edzés maga NEM okoz retinaleválást!).
ÁLLÍTÁS: Nem tudni, hogy a vibrációs tréning idősek esetében biztonságos és hatékony-e.
VÁLASZ: A Power Plate számos olyan tanulmány végzett, mely pont ezzel a hatással foglalkozik. Vizsgálták a gép hatására bekövetkező erőnövekedést, javuló egyensúlyi érzetet és stabilitást. Számos speciális, kimondottan időseket edző központban dolgoznak a géppel, hogy kihasználják a Power Plate technológiája által nyújtott biztonságos és hatékony edzés előnyeit.
ÁLLÍTÁS: A vibrációs tréning súlyosbítja a gerincvelő sérültek tüneteit.
VÁLASZ: A Power Plate technológia elsődlegesen függőleges vibrációt kelt, mely közvetlenül a Föld gravitációjával esik egybe. A gerincvelő problémával küzdők, például a becsípődött ideggel vagy gerincsérvvel küzdők, ha a gépre állnak, egyáltalán nem éreznek nagyobb fájdalmat. Ha valaki ilyen problémában szenved, azt tanácsoljuk, hogy kerülje a Power Plate edzés során azokat a mozdulatokat, melyeket az orvos nem javasol.
ÁLLÍTÁS: A vibrációs tréning növeli a szélütés kockázatát.
VÁLASZ: Ez egy alaptalan állítás. Ugyanakkor csakúgy, mint bármilyen új mozgásforma megkezdése előtt, és különösen akkor, ha valaki valamilyen betegségben szenved, ki kell kérni az orvos tanácsát és hozzájárulását. A Power Plate tréning önmagában nem fog stroke-ot előidézni.
ÁLLÍTÁS: A Power Plate edzés növeli az idősek esetében az esés kockázatát.
VÁLASZ: A Power Plate bizonyítottan javítja a propriocepciót, egyensúlyt, stabilitást. Igen bonyolult leesni a gépről. A gépen vannak kapaszkodók, melyek a testtartás stabilizálásában segítenek. Fellépéskor pedig körülbelül akkorát kell lépni, mint egy normál lépcsőfokon.
ÁLLÍTÁS: A vibrációs tréning hallás- és látáskárosodást okoz.
VÁLASZEnnek az állításnak sincsen alapja. A Power Plate gép harmonikus rezgései biztonságosak, kiszámíthatóak, ezért nyugodtan használható rendszeresen ez a fajta testedzés. A gép orvosi tanúsítvánnyal rendelkezik, rehabilitációs központok, élsportolók is edzenek vele.
ÁLLÍTÁS: A vibrációs tréning nem éget zsírt, nem épít izmot.
VÁLASZA Power Plate edzésről kimutatták, hogy még a viscerális (hasüregi) zsír bontását is elősegíti, továbbá növeli az izomerőt. Egy Power Plate edzés során különféle gyakorlatokat végzünk a gépen, nem csak egyszerűen állunk. Azt, hogy csak simán álljunk a platón, soha nem állítottuk, hogy megfelelő Power Plate edzés lenne, illetve hogy ezzel zsírt lehet égetni, vagy erőt építeni.
ÁLLÍTÁS: A vibrációs tréning nem égeti a kalóriákat.
VÁLASZ: Mint sok más gépen, itt is számos változó határozza meg az elégetett kalóriák számát, úgymint pihenőidő, intenzitás, a végzett gyakorlat típusa. Ha a „normál” mozgásokat vibrációval egészítjük ki, akkor az meg fogja emelni az energia output-ot.
Forrás: www.power-plate.hu
  • Megosztás: