POWER PLATE A GYÓGYÁSZATBAN

Power Plate - MDD orvostechnikai eszköz

Power Plate – MDD orvostechnikai eszköz

A Power Plate minősített orvostechnikai eszköz!

Amikor úgy döntöttünk, hogy a Power Plate stúdiót létesítünk Vácott – mivelhogy stúdiónk orvosszakmai háttérrel is rendelkezik –  a gyógyászati szempontok elsődlegesek voltak.

A testmozgás mind idős korban, mind a betegségek aktív és lábadozási szakaszában elemi fontosságú. Nem mindegy azonban, milyen mozgásformát választunk és az sem mindegy, hogy ki milyen mozgásformát tud kivitelezni.

Célunk az volt, hogy az itt élő idősek és krónikus betegek számára is meghonosítsunk egy olyan eszközt, mely amellet, hogy kíméletes, rendkívül hatékony és eredményes a legkülönbözőbb mozgásszervi, idegrendszeri, metabolikus és egyéb megbetegedések megelőzésében, gyógykezelésében és rehabilitációjában.

Legelső alkalommal az akcelerációs tréninget rehabilitációs céllal orosz űrhajósok alkalmazták izomsorvadás, valamint csontritkulás megelőzésére.

Ma már kórházak, fizioterápiás klinikák, különböző gyógyászati létesítmények, gyógyfürdők, fitnesz-láncolatok, hírességek, több száz professzionális sportegyesület használja a Power Plate®-et rehabilitációs célzattal.

Magyarországon a Nemzetközi Pető Intézet is befogadta, idegrendszeri károsodott gyermekek és felnőttek rehabilitációjában alkalmazza. Ez az elismerés is a Power Plate® kiválóságát dícséri.

– IDEGRENDSZERI megbetegedések (BÉNULÁSOK, STROKE, SM…)
– REUMATOLÓGIAI megbetegedések (IZÜLETI, GERINCFÁJDALMAK)
– SÉRÜLÉSEK, különösen SPORTSÉRÜLÉSEK
– CSONTRITKULÁS
Tudjuk, hogy ezek az állapotok mély nyomot hagynak az ember lelkében. A belenyugvás sokszor csak konzerválja a helyzetet. Van azonban kiút a reménytelenségből, van pár jó ötletünk, hogy életminőséged sokat javuljon.
Módszerünkben hatalmas gyógyító potenciál rejlik – gyógyszer nélkül, mellékhatások nélkül, élvezetesen…

A STROKE megelőzésében is, és a stroke utáni felépülésben is a mozgásterápiának kiemelt szerepe van, érdemes éppen ezért mihamarabb elkezdeni.

Habár az agyban történik a károsodás, ez a károsodás a mozgástevékenységet a későbbiekben maximálisan befolyásolhatja. Az izomingerlés, az izomnak a működtetése, mihamarabbi rehabilitációja befolyásolhatja a betegnek a további életkilátásait.

A Power Plate kifejezetten hatékony eszköz erre a célra, hiszen nagyon sok esetben csupán csak a rossz vagy gyengült végtag ráhelyezésével is biztosítani tudjuk, akár az idegi folyamatoknak a felépülését, akár pedig az izomnak az ingerlését.

Alacsony behatású terhelésről van szó, ezért minden korosztálynak, bármilyen fizikumú embernek ajánlott (még kerekesszékben ülőknek is).

Már egy alkalom edzés után műszeres vizsgálattal is kimutathatóan növekszik a teljes test vibráció hatására a stroke által érintett testfél izometriás és excentrikus ereje.

A módszert Európa-szerte alkalmazzák neurológiai rehabilitációra és a tapasztalat az, hogy segít a sceloris multiplexes (SM), a gerincvelő sérüléses, stroke-os, és a traumás eredetű paralízises betegeknél.

Ha valakinek beszűkült a mozgástartománya, a Power Plate segítségével képes lesz olyan testpozíciókat felvenni, melyekre normális esetben, a hagyományos konvencionális erősítő edzés keretében képtelen lenne. Azok a személyek, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, például keringési vagy idegrendszeri elváltozásban szenvednek, jellemzően azonnal tapasztalni fogják a változást. Emellett a módszer későbbi stroke-ok megakadályozásában is jelentős szerepet játszik, hiszen segítségével javítható a keringés, csökkenthető az elhízás mértéke.

Az edzés mindenki számára, így a stroke-on átesettek számára is biztonságos, mert ebben jártas személyi edző felügyelete alatt zajlik.

A Power Plate®  elsőként választandó edzésmódszer sérülés utáni rehabilitáció, stroke, bénulások, nagyfokú gyengeséggel járó állapotok rehabilitációja esetén. 


Terapeuták az állapotromlás lassulását és megállását írták le számos progresszív ideggyógyászati esetben:

Sclerosis Multiplex (SM) – javul a koordináció, Parkinson-kór – csökken a remegés, Friedrich-ataxia, bénulások – javul a stabilitás, izomsorvadások – javult a járás, a testtartás, a test tengelyének stabilitása és az egyensúly. (A Power Plate-et a Sclerosis Multiplexes betegek Fejér Megyei Egyesülete is használja.)

Idősek közösségében az akcelerációs tréning fontos szerepet játszik az állóképesség és a járásképesség megtartásában.
Időseknél a Power Plate® alkalmazása jelentősen javítja az életminőséget azáltal, hogy kedvezően hat az egyensúlyi állapotra, a koordinációra, és hozzájárul a normális izomtömeg építéséhez és javul a kedélyállapot.

Az akcelerációs tréning annyira finom és gyengéd, hogy a legesendőbb, törékeny, idős emberek is remekül tolerálják. Számukra aligha létezik ideálisabb edzésmódszer.

A Power Plate – amellett, hogy kíméletes és szórakoztató edzésmódszer – megajándékoz mindazon biológiai hatásokkal is, amelyekkel a hagyományos erőedzés és a kardioedzés is rendelkezik.

Power Plate az orvoslásban

Power Plate az orvoslásban

A Power Plate kíméletessége és könnyedsége folytán izomerősítésre, csontsűrűség növelésére, testi-lelki karbantartásra a populáció legszélesebb rétegei használhatják, anélkül, hogy bárminemű negatív hatással kellene számolniok.

Ez óriási előny és lehetőség olyan személyek számára is, akik számára az izmokra, csontokra kifejtett hatás elemi igényű volna, de egészségügyi okok miatt nem kivitelezhetőek a hagyományos edzésformák.

Power Plate az orvoslásban

Power Plate az orvoslásban

Belgiumban Dr. Werner Faché orvos és az Orto-molekuláris Orvostársadalom (Ghent) Enlöke, Dr. Frank Pauwels a Flanders-i Tornaszövetség sportorvosa, és Koen Scheerlinck kineziológus csatlakoztak a neuro-mechanikai vibrációk pozitív hatásának kutatásához a következő területeken:

 • Csontritkulás
 • Izületi gyulladás
 • Reuma és autoimmun rendellenességek
 • Derékfájdalom
 • Medence instabilitás
 • Stresszproblémák
 • Inkontencia
 • Csontszövet erősítése
 • Izomszövet erősítése
 • Sclerosis multiplex
 • Amyotrophias lateralis sclerosis

Ínszalagok rövidülése nagyon gyakori idegrendszeri sérülések, bénulások következtében, különösen a korai gyermekkorban, szülés körüli idegrendszeri károsodások után.
A Power Plate az egyik leghatékonyabb, ha nem a laghatékonyabb módszer, amivel a megrövidült ínszalag és izom nyújtható és sorvadása megállítható. Stúdiónkban készült felvételen Achilles-ín kontraktúra kezelése látható. A fiú korábban csak lábujjhegyen volt képes járni.

Egy másik, Achilles-kontraktúrával kezelt kislányról vélemény itt olvasható.


Angol nyelvű video egy gyermekről, aki újszülöttkori agykárosodásban szenved – a Power Plate segítségével megtanult járni…

Linda Graham (51), sclerosis multiplexben (SM) szenved 20 éve, igencsak szkeptikus volt, hogy kipróbálja-e a Power Plate-et egyáltalán.

„Én kételkedő és egy kicsit cinikus voltam. Sokat hallottam a Power Plate-ről, ám végül úgy döntöttem, mégiscsak elmegyek.” mondja. „Személyi edzőmmel óvatosan indultunk és sok gyakorlatot végeztünk elsősorban lábra.”

„Amikor leszálltam a gépről, és húztam fel a cipőmet és zoknimat, egy kicsit furcsa érzésem volt, mindeközben a szám fülemtől fülemig ért. Az edzőm megkérdezte, miért mosolygok. Pár másodpercig gondolkodtam, hogy megfogalmazzam az érzést: azért, mert érzem, hogy föld van a lábam alatt.”

„Ez azért volt elképesztő érzés, mert lábamban már 10 évig csak zsibbadást éreztem. Ez megnehezítette a mozogást egyenetlen talajon, mint például a felhajtókon való járás. Függetlenül attól, hogy az érzés részlegesen visszatért, számomra mégiscsak megrázó élmény volt, hogy talajt éreztem a lábam alatt.”

 Linda, aki egy jól ismert művész Tralee-ban, azt is elmondta, hogy ugyanezt az érzést minden egyes alkalommal edzés után érezte.

 „Ellazultnak éreztem magam a foglalkozás után, másnap kissé fáradt voltam. De ez egy jó fajta fáradtság volt, amit a jól végzett munka után érzel, nem pedig az az erőtlen fáradtság, amit a betegség (SM) okoz.”

 „Ha sklerózisban szenvedsz, szörnyű nézned, hogy sorvadnak az izmaid, miközben ez egy idegrendszeri probléma – ilyenkor az egyensúly-érzéssel és a koordinációval van gond – az izmok tulajdonképpen nem is érintettek, mégis sorvadnak. A hosszabb gyaloglás nem megy. A kocogás, futás szóba se jöhet. Testedzésre az egyetlen lehetőségem a Power Plate maradt.”

CSONTRITKULÁS

Csontritkulás

Csontritkulás

A félelmetes csombnyaktörés

A félelmetes csombnyaktörés

Tudvalévő, hogy a mozgás kedvezően hat a csontsűrűségre, a csont újjáépítésére.

Testmozgás nélkül csontritkulást gyógyítani, csontszövetet építeni lehetetlen. A beteg hiába szed gyógyszert – mozgás nélkül majdhogynem hiába. Fizikai aktivitás nélkül a csont újramodellezése megáll!

A dinamikus gyakorlatok csontokra kifejtett hatása kedvezőbb a statikus gyakorlatoknál.

Idős korban azonban nem mindenki képes fizikailag vagy lelkileg arra, hogy erőedzést vagy cardio-edzést végezzen, hogy azáltal a csontképződéshez szükséges ingert megadja szervezetének.

A Power Plate® akár idős korban is ideális alternatívát jelenthet, hiszen a könnyedén végezhető gyakorlatok kímélik a szervezetet és az ízületeket, a fél órás edzésidő hetente 2-3 alkalommal pedig bárki napi ritmusába beépíthető.

 Az Akcelerációs Tréning™ hatásának főbb csapásirányai a szervezetben:

 1. IDEGRENDSZER – azonnali hatás – a vibráció azonnali neurológiai adaptációra serkenti a központi idegrendszert.
 2. IZOMRENDSZER – a neuromuszkuláris vezérlésen keresztül némiképp késleltetett izomadaptáció következik be. Mindkét hatás eredője a fokozott izomerő, stabilitás, precízebb koordináció. A mély hátizmok erősödésével párhuzamosan stabilizálódik a gerinc, csökken a gerincsérv veszélye.
 3. CSONTSZÖVET – a Power Plate® által generált változó intenzitású és irányú gravitációs erők hatására beindul a csontszövet átalakulása, remodellálása. Ez az alapja a csontritkulás megelőzésének és kezelésének.
 4. ÍZÜLETEK – az Akcelerációs Tréning® köztudottan izületkímélő testedzés. Az izmok, inak nyújtását elősegítő hatása révén megnő az ízületek mozgásterjedelme, javul az ízületek táplálása. Gyulladásos állapotokban (sokizületi gyulladás stb.) jelentősen fájdalomcsillapító hatású.
 5. NYIROKRENDSZER – a fokozott nyirokdrenázs által kifejezett méregtelenítő és revitalizáló hatás érvényesül.
 6. KERINGÉSI RENDSZER – fokozott kardiovaszkuláris adaptáció, szív-érrendszeri betegségek kockázatának kedvező irányú befolyásolása. Fokozott véráramlás, mikrocirkuláció jelentős javulása észlelhető.
 7. ANYAGCSERE – a metabolizmusra kifejtett serkentő hatás – kiemelten az energiatermelésben a zsírégetés előtérbe helyezése, a stresszhormonok elégetése, növekedési hormon termelésének serkentése. Cukorbetegeknél csökken a vércukorszint, javul az inzulinérzékenység.
 8. ENDOKRIN RENDSZER – anabolikus hormonok  és növekedési faktorok termelése, anabolizmus (építő jellegű anyagcsere folyamatok) erősítése a katabolizmus (leépítő jellegű anyagcsere folyamatok) rovására.

Power Plate – tudományos publikációk magyar nyelven

Rehabilitáció a GUNA szemszögéből:

GUNA – a módszer

GUNA – a fájdalom kezelése

GUNA – a megfiatalító kezelés

AZ ALÁBBI VIDEO RENDKÍVÜL FONTOS – MEGTEKINTÉSE KIEMELTEN AJÁNLOTT!!!:

 • Megosztás: