A téli időszak tudvalévően vitaminhiányos időszak.
Persze, ez vitatható megfogalmazás: gond annak, aki nem figyel oda táplálkozására, a hiányok pótlására.
Sokan gondolják, a vitamin „nem egy nagy szám“, anélkül lehet élni, azt tanultuk az iskolában, hogy csak nagyon kevés kell belőle, no meg az úgyis benne van az ételben, amit elfogyasztunk.
Nos, az a helyzet, hogy a vitaminok, annak ellenére, hogy nem kilószámra esszük őket, nagyon is fontosak, nélkülük biokémiai reakciók ezrei állhatnak le vagy csak döcögnek – így előbb-utóbb az egész szervezet „bedobja a törülközőt“. A táplálékunk pedig manapság bizony, nem tartalmaz eleget belőlük.
A D-vitamin talán az egyetlen, amelyet jó minőségű táplálékkiegészítő formájában pótolnunk kell szeptembertől március végéig. (Jól jegyezzük meg, felnőttnek az ajánlott napi D-vitamin szükséglet 4.000 NE – azaz nemzetközi egység).
A többi vitamin természetes módon is pótolható.
Téli időszakban az egyik legjobb C-vitaminforrás a savanyúkáposzta és annak a leve.
Ha valaki idegenkedik a káposztától, kiváló gyümölcslevek facsarhatók frissen. Érdemes beruháznunk egy jobb minőségű gyümölcscentrifugára.
A frissen facsart gyümölcslé nemcsak hogy finom, hanem egyúttal kiváló, bőséges vitamin-ásványianyag-flavonoid-forrás. Igazi turbó az immunrendszernek, méregtelenít és hidratál is egyszerre. Javítja az emésztést, tisztítja a bőrt, eltávolítja a toxinokat, lúgosít.
Mindez önmagában hatalmas előny a betegségek megelőzésében, mint a cukorbetegség, rákbetegség.
Az egészséges táplálkozásra azonban ne úgy tekintsünk, mint egyfajta tűzoltásra, hogy jó, most hiány van vitaminokból, akkor most pótolom, hanem mint hosszútávú befektetésre, melyből az egész szervezetünk profitál.
A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.
Gyümölcsökből, zöldségekből alap: alma-sárgarépa-cékla.
Adható hozzá bármilyen egyéb gyümölcs, zöldség, ami csak van otthon: kiwi, citrusfélék, ananász, mangó, datolyaszilva, zeller, spenót, uborka, avocado, áfonya…, de ha előre gondoltál, és fagyasztottál málnát, szedret, ribizlit, most azt is előveheted.
A gyömbér, chili és fahéj a hideg téli időben tüzet csempész a koktélba.
A gyümölcslébe tehetünk egy teáskanálnyi hidegen sajtolt olajat a zsírban oldódó vitaminok kedvéért.
Jó egészséget mindenkinek!